Actualitat Notícies

Tres làctics al dia per a recuperar el consum
Tres làctics al dia per a recuperar el consum

Des de l'any 2000 fins ara el consum d'quests productes s'ha esfondrat un 27 per cent.

"Sorprèn que un blocaire pugui tenir més credibilitat que un Premi Nobel". Aquesta és una de les frases amb què José Armando Tellado, president de la Interprofessional del sector lacti (INLAC), ha lamentat les crítiques que en els últims temps s'han abocat sobre la llet i els productes lactis contribuint al fet que el seu consum hagi baixat dràsticament en els últims anys.

Segons el també director general de Central Lechera Asturiana, la ingesta de lactis al nostre país ha patit un desastre sense precedents en el que portem de segle, fins al punt que ara cada espanyol consumeix de mitjana 73 litres de llet cada any, davant els 100 que consumia en l'any 2000. Una caiguda que, segons el directiu, sembla estar lluny de frenar-se ja que les dades de 2017 "no són bons".

Per aquest motiu Inlac, amb el suport del Ministeri d'Agricultura i la Comissió Europea, hagi posat en marxa una campanya amb la qual pretén fomentar en els propers dos anys la ingesta de llet i productes lactis.

Amb aquesta campanya, que durarà dos anys i que el seu eslògan és 'Digues que sí, a almenys 3 lactis al dia', el sector lacti pretén aconseguir el que fa uns anys va aconseguir el sector de les fruites i hortalisses, és a dir, fomentar el consum, canviar la percepció que el consumidor tenen dels lactis i tirar per terra totes les llegendes urbanes i falses que circulen sobre ell posant en relleu les seves virtuts.

"No sé si som conscients que el 50 per cent del calci, el 20 per cent de les proteïnes i el 30 per cent de la vitamina B del nostre cos procedeix dels lactis", sosté Tellado, que assegura que la campanya treballarà per "reincorporar els làctics a la nostra dieta i distingir el que és veritat del que no ho és".

"La llet és un súper aliment i possiblement no hi hagi cap altre que ofereixi una densitat nutricional per quilocaloria tan rica, però les mentides que s'han dit sobre ella l'han convertit en un producte prescindible i han fet que els lactis siguin vistos per molts com un productes injuriat ", lamenta. "Tornem a la nutrició i escoltem a la ciència", postil·la.

Precisament és de la mà de la ciència, en concret, de la d'un comitè científic independent -format per vuit membres- en la qual Inlac s'ha donat suport per a presentar aquesta campanya, que ha recopilat "les evidències científiques sobre les virtuts dels làctics per a la salut dels humans ", explica Ángel Gil, president de l'esmentat Comitè i catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular II a la Universitat de Granada.

"Les escoles, les famílies i la indústria tenen un paper important per recuperar el consum de lactis a Espanya i oferir hàbits de vida saludable, en contrapunt a les opinions que s'aboquen en blocs o en xarxes socials que no compten amb base científica", alerta.

Segons les dades d'aquest comitè, el 60 per cent de la població espanyola no cobreix els requeriments de calci perquè no consumeix la bona quantitat de productes lactis. Els càlculs d'aquest comitè posen de manifest que una ingesta adequada de lactis passa per consumir-los tres vegades al dia en els seus molt diferents varietats.

Una de les possibles combinacions que recomana Rosa Maria Ortega, doctora en Farmàcia i catedràtica de Nutrició a la Universitat Complutense de Madrid i també membre d'aquest comitè passa per un got de llet de 250 mil·lilitres, un iogurt i una porció de formatge (tenint en compte que cant més curat menys pot ser la ració).

Per desmitificar alguns dels mites que hi ha sobre el sector, Ortega ironitza en sostenir que si els humans són els únics mamífers que segueixen prenent llet després de néixer -tal com sostenen algunes de les veus crítiques amb el sector- també són els únics que consumeixen oli d'oliva, pernil de jabugo o condueixen cotxes.

Pots veure la notícia original aquí

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías