Actualitat Notícies

Clàusules abusives en contractes
Clàusules abusives en contractes

Quan contractem un servei o adquirirem un producte a tercers,  hem de formalitzar un contracte  que reflecteixi  totes les condicions  que s'han pactat i  aprovat, deixant constància per escrit d'aquesta conformitat, mitjançant la signatura de les parts.

Aquestes condicions generals estan presents, per exemple, en contractar un viatge, reservar una habitació d'hotel, signar una hipoteca, contractar una línia de mòbil o donar d'alta el subministrament de l'electricitat. A més, han d'estar disponibles cada vegada que realitzem una compra per Internet.

Perquè aquestes condicions siguin legals, han d'estar redactades d'una manera clara, transparent i senzilla, i amb una grandària de lletra que no sigui inferior al mil·límetre i mig. Així mateix, no poden remetre mai a textos o documents que no es lliurin al consumidor abans o en el moment de la signatura del contracte.

Succeeix a vegades, que aquestes condicions generals, poden incloure clàusules que provoquen un desequilibri entre les parts que signen un contracte (consumidor i empresari) sobre els drets i obligacions que ambdues han de complir i que perjudiquen el consumidor. Són les denominades clàusules abusives i conèixer-les és important per a evitar abusos.

Clàusules abusives

La legislació de consum defineix una clàusula abusiva com aquella condició no negociada individualment o aquella pràctica no consentida expressament que, en contra de la bona fe, causa un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que signen un contracte perjudicant el consumidor.

Es divideixen en sis tipus, entre les quals destaquen aquelles que limiten els drets dels consumidors, les que vinculen el contracte a la voluntat de l'empresari o les que suposen una falta de reciprocitat de les condicions:

  1.     Vincular el contracte a la voluntat de l'empresari. Dins d'aquestes clàusules ens trobem aquelles en les quals l'empresari és l'únic que pot interpretar o modificar el contracte o que, en un contracte de llarga durada, estableixi una pròrroga automàtica, sense que el client hagi d'autoritzar-la: Seria abusiva una clàusula en la qual es contracta amb una entitat bancària una inversió a termini fix de dos anys de durada i, vençut el període establert, es renova sense que el client doni la seva aprovació.
  2.     Limiten els drets bàsics del consumidor. En concret, són aquelles que, per exemple, eliminen la possibilitat que el client pugui trencar el contracte si l'empresari l'incompleix o que eximeixen al venedor de lliurar un document que acrediti l'operació, com una còpia del contracte o una factura.
  3.     No resulten recíproques per a les parts. En aquesta categoria s'inclouen totes aquelles clàusules que perjudiquin el consumidor ja que les exigències contractuals no siguin mútues, com que l'empresari pugui trencar el contracte, però el client no; que existeixi retenció de quantitats abonades en el cas que el consumidor renunciï al contracte, però si ho fa el venedor no se li exigeixi indemnització; o que l'empresari pugui fixar el preu o modificar-lo en el moment del lliurament del producte. Seria abusiva una clàusula en la qual una agència de viatges establís la possibilitat de quedar-se amb part de la reserva lliurada pel consumidor si aquest no realitza el viatge contractat, però no fixa una indemnització per a l'usuari en el cas que l'agència suspengui el viatge.
  4.     Garanties. En aquest tipus s'inclouen aquelles clàusules que imposen garanties desproporcionades al consumidor o beneficien en excés a una de les dues parts, per exemple, si directament s'elimina la responsabilitat del fabricant en el cas que els seus productes, per un defecte de fabricació, causin danys, lesions o mort al consumidor. Seria abusiva una clàusula que indiqués que en comprar un ventilador, el fabricant estableix en la garantia que en cas de problemes no es fa responsable.
  5.     Les que impliquen un desequilibri en l'execució del contracte, per exemple, si obliguen el consumidor a fer-se càrrec d'un error administratiu o de gestió que ha d'assumir l'empresari o exigeixen al client fer-se càrrec de despeses que corresponen al venedor, com succeeix a vegades en contractes de compravenda d'habitatges. Aquest és el cas dels contractes de banca electrònica, en els quals “el banc no assumeix els danys que es puguin produir en el compte d'un client per la intromissió d'un tercer no autoritzat”.
  6.     Contravenen les regles sobre competència i dret. Per exemple, aquelles que, en cas de controvèrsia, obliguen a acudir a jutjats diferents als corresponents: si imposen al consumidor la submissió a arbitratges diferents al de consum i no establerts per llei per a aquest sector o situació concrets; o si obliguen el client a sotmetre's a un jutjat diferent del que li correspon.

Recomanacions generals

És molt recomanable llegir amb deteniment les condicions generals i també particulars, si les tingués, abans de contractar un servei o comprar un producte.

Quan contracti per Internet, recordi que les empreses han de facilitar-li les condicions generals abans de la signatura del contracte. No oblidi identificar a l'empresa amb la qual compra un producte o adquireix un servei. Les empreses estan obligades a facilitar-li de manera clara i comprensible dades sobre la seva identitat, nom comercial, raó social, correu electrònic, telèfon, entre altres.

Eviti signar cap clàusula que no comprengui, o documents que continguin clàusules confuses que puguin arribar a ser abusives. Pregunti a l'empresa allò que no entengui o consulti amb algun especialista.

Reclamacions

Si creu que existeix una clàusula abusiva en un contracte que ha signat o signarà, pot denunciar-lo davant els tribunals de justícia. En cas que el jutge consideri efectivament la condició com a abusiva, declararà la seva nul·litat i es considerarà com no posada.

Ens posem a la seva disposició per a indicar-li com procedir en cas de tenir algun dubte.

Pot consultar la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías