logo

Actualitat Notícies

Atenció amb el 'phishing'

En OCU tractem d'advertir, en la mesura que sigui possible, de tots aquells atacs de phishing amb els quals un usuari pot topar-se en Internet. En aquesta ocasió, hem volgut utilitzar un cas de Movistar com a exemple per a mostrar-te els senyals més comuns que haurien de fer saltar la veu d'alarma al teu cap.

Si bé els ciberdelincuents 'treballen' cada vegada més per a enganyar-nos i aconseguir les nostres dades personals i bancàries a través de pàgines web fake que imiten la del nostre banc, la nostra botiga favorita o, fins i tot, la d'un organisme oficial, sempre existeixen detalls o matisos que haurien de fer-nos sospitar que ens trobem enfront d'un atac de phishing. A continuació, tens un exemple.

ELS SENYALS

Fa poc rebem un correu electrònic, suposadament de Movistar, en el qual se'ns recordava que teníem una cita amb el tècnic l'endemà. Ho analitzem i ens vam adonar d'algunes coses que no ens quadraven i en les quals et convindria fixar-te si reps aquest mail o un altre similar:

1. Has rebut aquest correu electrònic de Telefónica i ni tan sols ets client d'aquest operador telefònic.

2. No has cridat prèviament a la companyia ni has enviat un mail per a sol·licitar cita amb un tècnic.

3. El llenguatge utilitzat en el cos del correu no és correcte: perquè el text estigués ben escrit en lloc de “Si agrada anul·lar o modificar visita agendada favor ingressi a….” hauria de posar “Si DESITJA anul·lar o modificar LA visita agendada Si us plau DIRIGEIXI'S a…”

4. L'enllaç a la web no és l'habitual de Telefónica: en el mail que ens ha arribat veiem un link (http://m.mvch.cl/agenda) que res té a veure amb el www.movistar.es que utilitzen Telefònica o Movistar.

Si aquests indicis no fossin ja suficients, decidim punxar en el link i descobrim més detalls sospitosos:

5. La URL és de Xile: si ens fixem en la barra de direccions del nostre navegador, veurem que la URL porta la terminació .cl en comptes de la .és pròpia de les pàgines web espanyoles.

6. Més errors gramaticals: s'usa incorrectament la paraula rut en lloc d'encaminador.

7. Els menús de la pàgina no funcionen quan es punxa sobre ells.

Consulte la informació original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías