logo

Actualitat Notícies

Dia #Internetsegur: Segueix aquests consells per a navegar per internet de forma segura

Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional de la Internet Segura i, amb tal motiu, alguns experts, com l'empresa de ciberseguretat Panda Security o el professor Joan *Codina, de les Escoles Universitàries Gimbernat i Tomàs Cerdà, han recollit una sèrie de consells perquè qualsevol usuari de la web pugui navegar sense enfrontar-se als perills que aguaiten en internet, com el robatori de dades, les estafes o el *malware.

Així, encara que el bàsic en un ordinador sigui un antivirus, un *firewall i mantenir l'equip actualitzat, només això no és suficient.

Les teves dades són privades

Per exemple, si compartim informació personal rellevant posem en perill aquestes dades, podrien caure en males mans. "No hem d'enviar o publicar informació personal rellevant per correu electrònic, missatgeria instantània, xarxes socials, formularis de dubtosa procedència i especialment en les vendes emergents comercials (pop-*ups)", explica *Codina. "Mai saps al 100% qui està a l'altre costat. Per això, no acceptis en el teu cercle d'amics a gent que no coneguis i evita, tret que es tracti d'algú de confiança, compartir números de telèfon, direcció o fotos privades", adverteixen els experts de Colla.

Dubte de tot

No s'han d'obrir missatges o documents adjunts de dubtosa procedència, ni accedir a direccions sospitoses. "En el menor dels casos acaben canviant la configuració de navegació o afegint funcionalitats no sol·licitades, i en el pitjor d'ells infectant el nostre dispositiu amb virus o altres bestioles que poden alentir el sistema, transmetre informació personal i fins a eliminar o segrestar el contingut de l'ordinador", assegura *Codina.

D'altra banda, el mateix ocorre amb les xarxes Wifi públiques. "Qualsevol pot estar connectat a aquesta xarxa pública, per la qual cosa hauràs de tenir especial cura amb les pàgines web a les quals accedeixes. Si entres en llocs en els quals estàs registrat, revisa que la icona del cadenat estigui present al costat de la barra del navegador o a la cantonada inferior dreta. A més, és recomanable deixar les compres online i transaccions per a un altre moment", adverteixen en Colla.

Segons aquests experts, com més dubtem, menys caurem en estafes. "Ni ens ha tocat la loteria ni ens ofereixen el treball de la nostra vida. el nostre banc tampoc ens demanarà unes claus per correu electrònic". Per a evitar aquest tipus d'estafes tan sols és necessari utilitzar el sentit comú igual que en la vida diària. Així, s'hauria de dubtar de peticions de dades personals i de les falses gangues.

Menors d'edat

Tant Panda Security com el professor Codina adverteixen de perills com el ciberassetjament (bulling), l'assetjament sexual per part d'adults (grooming) o l'enviament de fotografies eròtiques o sexuals explícites (sexting). "Molts pares no saben cóm protegir als seus fills en internet. Serà necessari comunicar-se amb l'adolescent, pactar, usar els espais comuns per a connectar-se a internet, educar en l'ús correcte de les tecnologies i detectar canvis en el seu comportament, com a ansietat, estrès, absentisme escolar, disminució del rendiment acadèmic" o qualsevol cosa que resulti estranya en la seva forma habitual de comportar-se, aconsella Codina.

"Tracta a la gent i als teus amics com t'agradaria que et tractessin a tu. En el cas de nens, si veuen alguna actitud o comentari que no els agradi, han d'avisar als pares, professors o persones majors en les quals confiïn", diuen en Colla. A més, en aquesta companyia conviden als adults a conèixer les amenaces de la Xarxa i educar als seus fills sobre com reconèixer-les i com actuar davant elles. D'altra banda, asseguren que una bona opció serà un bon sistema de control parental.

Codina explica que tampoc s'ha d'oblidar el tema de l'addicció a internet. Per a evitar que els més joves s'enganxin, recomana filtres de continguts, els programes de control d'accés o les configuracions del navegador per a supervisar i controlar els riscos relacionats amb els continguts.

Males opcions habituals en seguretat

Les contrasenyes fàcils i les opcions per defecte en dispositius, xarxes socials i navegadors són molt perillosos per a la privacitat de les dades personals.

És per això que els experts recomanen contrasenyes de sis caràcters o més, amb lletres majúscules i minúscules, números i algun caràcter especial. També és recomanable canviar-les cada cert temps i no utilitzar la mateixa en tots els llocs.

D'altra banda, les opcions de privacitat per defecte tendeixen a compartir la nostra ubicació, donar permís perquè ens enviïn publicitat o obrir al públic de missatges o fotografies personals, per això és important revisar-les.

A més, Panda recomana mantenir les mateixes precaucions en els mòbils, ja que 2016 es considera l'any del malware en telèfons i tauletes.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías