logo

Actualitat Notícies

El comerç celebra el vistiplau a les rebaixes

La interpretació que va realitzar dimecres passat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, sobre l'ordre ministerial en la qual es prohibien les rebaixes en els comerços per a evitar aglomeracions tant dins de les botigues com a les seues portes, no sols va generar malestar en el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, sinó que també va irritar al sector minorista, que va exigir immediatament una rectificació que finalment ha acabat per produir-se.

Segons es recull en l'últim Boletín Oficial del Estado, els establiments dels territoris que es troben en les fases 0, 1 i 2 de la desescalada podran oferir rebaixes, “però sempre que puguen assegurar que no es generen aglomeracions que impedisquen el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d'aforament, o comprometen la resta de mesures establides en aquesta ordre”. El document afig que els comerços “hauran d'adoptar les mesures adequades per a evitar-les, incloent el cessament immediat de les esmentades accions comercials o de promoció si fóra necessari”.

Sanitat ampliarà l'obligació de portar màscares més enllà del transport públic

Aquest pas arrere del Govern ha sigut rebut amb alegria pel sector. “La nova ordre recull el que nosaltres veníem assenyalant”, asseguren des de *ANGED, la patronal de les grans superfícies. “Les pròpies restriccions d'aforament i distanciament social establides per Sanitat són suficients per a garantir una compra segura i evitar possibles aglomeracions”, afigen. “Els comerciants som els primers interessats a garantir la seguretat a les botigues i totes les nostres empreses compten amb protocols que garanteixen aqueix objectiu. Per tant, les promocions no suposen un problema i són, a més, una eina comercial imprescindible”. “Ens vam mostrar satisfets per aquesta correcció, però encara queda molta faena per realitzar per a tornar a la normalitat al més prompte possible. Fa falta un paquet de mesures econòmiques per a la supervivència del sector”, abunda Eduardo *Zamácola, president de l'Associació de Comerç Tèxtil (*Acotex). D'aquest nou decret desapareix també la discriminació respecte al comerç físic, on estaven prohibides les rebaixes, enfront de la venda online, en la qual sí que podien dur-se a terme.

Segons la nova norma, en les comunitats que encara romanguen en fase 0 (Comunitat de Madrid i part de Catalunya i Castella i Lleó), es permetrà des d'aquest dilluns l'obertura del comerç minorista sense necessitat de cita prèvia en aquells establiments de menys de 400 metres quadrats. Els comerços de major grandària podran obrir les seues portes també, però només en les zones que hagen passat a la fase 1, sempre que fiten l'espai obert al públic ajustant-se a aquest llindar de 400 metres i amb diversos requisits més: 30% de l'aforament, distància mínima de dos metres entre clients o només una persona dins, i horari d'atenció prioritari per a majors de 65 anys. D'igual manera, els establiments que estiguen en centres comercials també podran obrir sempre que compten amb accés directe i independent des de la via pública.

Finalment, i quan així ho decidisquen els Ajuntaments, podran reobrir els mercats ambulants a l'aire lliure, donant preferència a productes alimentaris i de primera necessitat. No obstant això, els Consistoris hauran d'establir requisits de distanciament entre llocs i garantir una limitació al 25% dels llocs habituals, i una afluència inferior a un terç de l'aforament habitual.

Sense restriccions d'espai dins de la fase 2

Les discrepàncies entre el Ministeri de Sanitat i el d'Indústria, Comerç i Turisme van passar del pla eteri al terrenal quan el passat 9 de maig el mateix Salvador Illa va tirar per terra la interpretació que des de l'àrea que dirigeix la ministra Reyes Maroto s'havia traslladat a la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), assegurant que les rebaixes podrien dur-se a terme sempre que es prengueren les mesures necessàries per a evitar aglomeracions. “No estan permeses”, va replicar, llavors, Illa.

Aquells territoris que des d'aquest dilluns entren en la fase 2 podran reobrir al públic tots els establiments i locals comercials minoristes i d'activitats professionals amb independència de la seua superfície útil, sempre que es reduïsca l'aforament al 40% de cadascuna de les plantes amb les quals compte i garantisca una distància mínima de dos metres per client. En els locals on no siga possible mantindre aqueixa distància es permetrà únicament la permanència dins del local d'un client, amb horari prioritari per a majors de 65 anys.

Consulta la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías