logo

Actualitat Notícies

Els problemes amb les compres i les devolucions

Tots volem encertar, però no sempre s'aconsegueix, i toca canviar o retornar el producte. T'ajudem a evitar problemes amb els canvis o devolucions posant en pràctica aquests consells i recordant-te els teus drets, consumidor.

M'ho canviaran?

Això que "si no queda satisfet, li retornem els seus diners" és un conegut reclamo publicitari que funciona en molts comerços... però no en tots. Contràriament al que molts consumidors creuen, els establiments no estan obligats a acceptar canvis i devolucions sol perquè no ens convenç la nostra compra o hàgim canviat d'opinió.

Molts establiments adopten polítiques comercials més favorables al consumidor i permeten fer canvis i devolucions, però realment la llei només obliga a admetre el canvi:

 • si l'article presenta algun tipus de defecte o tara,
 • si es tracta d'una compra a distància, perquè en aquest cas hi ha un període legal de desistiment de 14 dies.

10 claus per a evitar problemes

T'evitaràs problemes i disgustos si tens en compte aquests principis bàsics:

 • Pregunta sobre la política comercial de l'establiment abans de comprar per a saber si podràs canviar el color, la talla o el model i quin és el termini per a fer-lo.
 • Si l'establiment anuncia un termini per a possibles canvis o devolucions ha de respectar-lo. Si és el cas, no sentis cap objecció a l'hora de demanar-los.
 • Algunes de les botigues que accepten devolucions no et lliuraran els diners en metàl·lic sinó una targeta o val canviable durant un període determinat de temps. Abans de realitzar la compra, per a evitar-te sorpreses, informa't també sobre aquest punt i assegura't que no se't passa el termini de validesa.
 • Evita pagar per endavant per un arranjament o reparació, així com per un article que no et portis en el moment (per exemple, per un encàrrec). Si has de deixar un senyal, és preferible que sigui pel mínim import possible.
 • El venedor no pot modificar unilateralment el preu inicialment fixat si no hi ha hagut cap canvi en la comanda per part del comprador. Si el venedor no respecta aquest preu, no et conformes: queixa't: usa les fulles de reclamacions.
 • Si detectes un defecte de fàbrica o una tara en el producte que has comprat, pots fer valer la garantia: exigir que et lliurin un en perfecte estat o que et reparin el que té el problema. Si no arribeu a un acord, podries demanar que et rebaixin el preu si te'l quedes així o, fins i tot, que et retornin els diners (al·legant la resolució del contracte, en tant que el venedor ha incomplit part del seu acord comercial).
 •  Sol·licita i exigeix sempre tiquet o factura, el venedor està obligat a lliurar-te-la. Conserva-ho per a qualsevol canvi o reclamació, o per a fer valer la garantia.
 • En els casos d'arranjaments o reparacions realitzades pel venedor o qualsevol treballador sota la seva responsabilitat, pots rebutjar l'article o producte quan no estigui ben fet. Si ja no tingués solució (per exemple, una peça de roba) sol·licita un nou o que et retornin els diners.
 • Si realitzes un encàrrec i tens especial interès en què es realitzi concorde a unes determinades característiques, fes-ho constar en la fulla per encàrrec. Si no es respecta la teva petició, no ho acceptis.
 • Recorda que en les compres realitzades a distància (per internet, telèfon, catàleg, etc.) el consumidor té 14 dies naturals per a retornar el producte sense cost.
 • Si no et convenç el que has comprat, fes ús del teu dret

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías