logo

Actualitat Notícies

Els supermercats espanyols no convencen al consumidor online

L'èxit del comerç electrònic a Espanya és imparable, encara que hi ha un sector al qual aquest auge encara li és esquiu: el dels supermercats. Aquest tipus de comerç representa una quota de mercat del 1,2%, lluny del nivell de Regne Unit (6,1%) o França (6,3%).

A què es deu aquesta situació? Una de les principals causes és l'aplicació tardana d'estratègies de màrqueting digital adaptades als hàbits de consum de les noves generacions. Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya assenyala els aspectes clau que han de reunir aquestes plataformes per a garantir una experiència de consum satisfactòria i incentivar la compra.

Garantir una navegació fluida i òptima del consumidor per les webs dels comerços de gran consum és estratègic per al negoci del sector. "És important que l'usuari entre en flux, és a dir, estiga implicat en l'activitat que realitza, perdent la noció del temps i, fins i tot, gaudint de la navegació i del consum", explica la investigadora de l'estudi Doris Morales-Solana.

El comerç sacrifica els seus marges per a fer lliuraments online ultraràpids

S'ha comprovat que el consumidor que entra en flux en entorns digitals sol romandre més temps en la web, repeteix la visita més vegades i té major intenció de comprar.

En la seua tesi Flux i comportament del consumidor en els supermercats en línia, Morales-Solana revela el primer model integral de variables que és necessari tindre en compte perquè els usuaris se senten a gust en aquests comerços online.

Excés de varietat

Una de les claus és evitar un excés de varietat de productes. Una gran varietat pot espentar als usuaris a abandonar la compra d'aliments en línia. Hi ha estudis que apunten que després de 40 minuts comprant l'usuari comença a sentir avorriment i cansament.

"Quant millor s'adapta la varietat de l'assortiment a les necessitats del consumidor, més vegades repetirà el comportament de compra", remarca l'experta.

L'estudi també constata la importància que l'usuari se senta segur mentre navega i consumeix en la web. Quant al pagament de les transaccions, i segons dades de l'Estudi anual *eCommerce 2016, de *IAB *Spain, els clients digitals prefereixen utilitzar *PayPal com a mitjà de pagament per la seguretat que els ofereix, seguit de les targetes, per la comoditat que suposen.

Per a Morals, la disposició a comprar en els supermercats en línia està inversament relacionada amb la quantitat de risc que es percep. "Si l'usuari percep risc, tendeix a inhibir-se ", assenyala.

Personalització

La capacitat que té la plataforma en línia per a adaptar-se a l'usuari quant a l'aparença, la funcionalitat i l'emissió de la publicitat també és una condició bàsica per a la satisfacció del consumidor. "És un element clau que aquestes plataformes, per exemple, permeten al consumidor estructurar el contingut a partir de les seues necessitats i que puga eliminar de la cerca tot el que no li interesse, que puga guardar una llista de la compra setmanal o mensual o que puga decidir quins productes desitja veure", afirma Doris-Morales.

"Com més percep l'usuari que la web s'adapta a les seues necessitats, més probabilitats hi ha que experimente flux", afig.

Disseny

La concentració o atenció focalitzada és una condició bàsica perquè el consumidor entre en flux. En concret, el disseny gràfic, el disseny visual, la presentació de l'arquitectura de la informació, les possibilitats d'interacció i un sistema web que permeta consultar la informació amb la màxima eficiència, sense que tarden a carregar-se els textos i imatges, són els principals factors que reverteixen en els sentiments del comprador quan navega per aquestes plataformes.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías