logo

Actualitat Notícies

Les associacions de consumidors adverteixen que la nova llei hipotecària "no evitarà nous abusos de la banca"

"Suposa una millora important en la protecció al consumidor, però no és suficient". El Congrés àmplia a tres mesos el termini perquè la banca s'adapte a la reforma hipotecària. Punts clau de la nova llei hipotecària que podria entrar en vigor al maig.

Les associacions de consumidors han advertit que la nova llei hipotecària aprovada aquest dijous en el Congrés dels Diputats no evitarà "nous abusos de la banca en matèria hipotecària" i no acabarà amb l'especulació. "Es queda tala en la protecció del consumidor".

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (*Adicae) considera que aquesta llei "no solucionarà els gravíssims problemes" de la bambolla immobiliària, a pesar que reconeix que introdueix millores al projecte inicial de l'exministre Luis de *Guindos.

"Afortunadament, les esmenes probanca més importants procedents del Senat no han sigut aprovades per la Cambra Baixa, com l'augment de les comissions d'amortització anticipada, deslliurar de l'impost d'Actes Jurídics a la banca o retardar l'entrada en vigor de la pròpia llei", ha assenyalat l'associació en un comunicat, encara que ha avisat que serà necessari revisar en profunditat tot el mercat hipotecari espanyol després de la crisi.

Per part seua, Almudena Velázquez, responsable del Departament de Banca de reclamador.es considera que "la norma, que entrarà en vigor en els tres mesos següents, suposa una millora important en la protecció al consumidor, encara que des de no consideren que siga suficient".

L'ampliació per a desnonaments, "ridícula"

Respecte als desnonaments, Adicae considera "ridícul" l'augment de nou a dotze quotes impagades (o el 3% del préstec) per a considerar vençuda la hipoteca i executar-la. En aquest sentit, l'associació proposava en les seues al·legacions remeses als grups parlamentaris que Espanya s'acostara a països del seu entorn on el venciment anticipat suposa un percentatge molt superior del préstec, com Alemanya (10%), Itàlia (12,5%) o França (20%).

Reclamador.es ha criticat que li llei no incloga una "solució habitacional prèvia" abans de les execucions. També, ha denunciat en un comunicat que la "controvertida clàusula de venciment anticipat, que permetia al banc iniciar una execució hipotecària amb tan sols tres quotes impagades", es manté. "Però si parlem d'un crèdit a 20 anys i el client deixa de pagar quotes en els primers 10 anys del préstec, el banc actuarà contra ell quan dega 12 mensualitats o el 3% del préstec que havia sol·licitat", han aclarit.

"Malgrat la desaparició de les clàusules sol i a aclarir el repartiment de despeses, encara les entitats poden tornar a ballar-la amb la llibertat que atorga la norma en els productes vinculats i el cobrament de comissions, des de la d'obertura a la d'amortització, on en les hipoteques a tipus fix són molt més cares que les variables", ha lamentat *Adicae.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2019 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías