logo

Actualitat Notícies

L'Organització de Consumidors europea demana limitar l'acrilamida en creïlles fregides i galetes

Les alarmes sobre l'acrilamida van sonar fa temps. Aquesta substància química, potencialment cancerígena encara que encara no es coneixen amb detall els seus efectes sobre l'organisme, es forma de manera natural en productes rics en midó cuinats a temperatures elevades, com les creïlles fregides. La Unió Europea va adoptar a l'abril de l'any passat un reglament que estableix mesures per a reduir la seua presència i fixa uns nivells de referència orientatius per a saber si estan funcionant. Aquest dimecres, l'organització europea de consumidors (*BEUC) va fer un pas més, enviant una carta a la Comissió Europea per a exigir llindars obligatoris i ampliar les investigacions a més aliments. A més, va publicar els resultats d'un estudi que analitza les quantitats d'acrilamida en més de 500 productes en 10 països, entre ells Espanya.

L'OMS expressa la seua 'gran inquietud' pels aliments amb acrilamida

L'estudi de BEUC, que pren com a mostra galetes, creïlles fregides, cereals o café, conclou que la majoria dels productes analitzats es troba per davall dels nivells de referència fixats per la normativa. Però en el cas de les galetes, siguen salades o dolços, les coses canvien: un terç de les examinades està en el límit o per damunt dels nivells establits per a aquesta categoria de productes. "El problema amb les galetes i les oblies és encara més significatiu si es considera que molts d'aquests productes són consumits sovint per xiquets menors de tres anys", resa l'estudi. La investigació també es pregunta com avaluar aliments com els xips a base de vegetals, tan de moda però que encara no compten amb un nivell de referència específic.

El potencial nociu de l'acrilamida i la seua formació en aliments cuinats a una temperatura superior a 170 graus amb baixa humitat —és el cas de productes que s'enfornen, torren o frigen, tant a casa i en restaurants com en processos industrials— es coneix des de fa més de tres lustres, i s'ha demostrat que el seu consum incrementa en animals el risc de desenvolupar càncer i tindre problemes en el sistema nerviós. En 2015, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va dir que “l'acrilamida en els aliments és una preocupació per a la salut pública” i  l'Organització Mundial de la Salut la va incloure entre la seua llista d'aliments potencialment cancerígens.

A Espanya, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que ha participat en l'estudi com a soci de BEUC, ha analitzat 55 productes: creïlles fregides de restaurants de menjar ràpid, creïlles xips (de bossa) i galetes per a adults i bebés, més exposats pel seu baix pes corporal. Els resultats són semblants als obtinguts en el conjunt d'Europa. En línies generals, els fabricants respecten els valors de referència i només cinc productes van sobrepassar els nivells recomanats. Es tracta de les creïlles fregides d'una cadena de menjar ràpid (de 14 analitzades), dues classes de creïlles de bossa (de 20) i dues marques de galetes per a menors de tres anys.

Recomanacions

BEUC considera que els nivells de referència fixats per la UE són massa indulgents i haurien de ser rebaixats, sobretot en el cas de les galetes, que moltes vegades consumeixen els més xicotets encara que siguen per a adults. El mateix reglament estableix que "la Comissió ha de revisar amb regularitat els nivells de referència a fi d'establir límits més baixos, que reflectisquen la reducció contínua de la presència d'acrilamida en els aliments".

D'altra banda, l'organització demana que s'establisquen nivells de referència per als  aperitius a base de vegetals, comercialitzats moltes vegades com a alternativa més sana que les creïlles fregides. I, sobretot, exigeix llindars obligatoris. “Aquesta prova en tota la UE demostra que és possible produir creïlles fregides, xips o cereals amb baix contingut d'acrilamida. Però mentre les mesures siguen voluntàries, alguns fabricants no es prendran de debò el problema i els consumidors podrien estar exposats a alts nivells. Per a obligar els fabricants d'aliments a prestar més atenció a aquest contaminant, la Comissió de la UE ha d'establir límits vinculants, com ho hem demanat repetidament", ha dit Monique *Goyens, directora general de BEUC.

Pot consultar la notícia original ACI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías